Γιατί να βάλω σύστημα ασφαλείας;

Μην περιμένετε να πέσετε θύμα κλοπής για να αποφασίσετε για την εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας, ο συναγερμός είναι ένας από τους φθηνότερους τρόπους για να αποτραπεί ένας διαρρήκτης. Η πλειοψηφία των διαρρηκτών, πριν εισβάλλουν σε ένα σπίτι, ελέγχουν το επίπεδο ασφάλειάς του. Η παρουσία ενός συστήματος είναι αρκετή για να τους αποτρέψει και να τους αναγκάσει να ψάξουν άλλο χώρο να διαρρήξουν, γλιτώνοντάς σας από πολλά προβλήματα. Σκεφτείτε ότι ένα σύστημα ασφαλείας μπορεί να κοστίζει λιγότερο από μια αξιόπιστη θωρακισμένη πόρτα και να καλύπτει ολόκληρο τον χώρο.

Πώς να επιλέξω σύστημα ασφαλείας;

Απευθυνθείτε σε μία μεγάλη καταξιωμένη εταιρεία του χώρου και επιλέξτε το σύστημα ασφαλείας σύμφωνα με τις δικές ανάγκες και όχι ένα "copy paste" που θα σας προτείνει ένας οποιοσδήποτε one man show εγκαταστάτης.
Μιλήστε με τον ειδικό σύμβουλο που θα αξιολογήσει τις ανάγκες της οικίας ή του κτιρίου με βάση συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο τρωτότητας. Όπως  όλες οι τεχνολογίες συνεχώς εξελίσσονται το ίδιο συμβαίνει και με τα συστήματα ασφαλείας. Ζητήστε να ενημερωθείτε από τον σύμβουλο ασφαλείας για θέματα όπως η περιμετρική κάλυψη, τα ασύρματα κομβία ανάγκης, η αδιάλειπτη επικοινωνία με το κέντρο λήψης σημάτων, η απομακρυσμένη διαχείριση. Τα χρήματα που επενδύετε για την εγκατάσταση ενός καλού συστήματος ασφάλειας είναι πολύ λιγότερα από την απώλεια ή την ζημιά που πιθανώς θα έχετε εάν κάποιος εισβάλλει στο σπίτι σας.

Να επιλέξω ενσύρματο ή ασύρματο σύστημα ασφαλείας;
Ενσύρματο ή ασύρματο σύστημα ασφαλείας; Το ερώτημα αυτό μας προβληματίζει αρκετά συχνά, όταν σκεφτόμαστε να τοποθετήσουμε σύστημα ασφαλείας στο σπίτι μας. Ένα σύστημα συναγερμού μπορεί να είναι ασύρματο ή ενσύρματο. Η επιλογή ανάμεσα σε έναν ασύρματο ή ενσύρματο συναγερμό δεν είναι απλή, αφού και τα δυο είδη συναγερμού έχουν τόσο τα δυνατά όσο και αδύνατά τους σημεία. Καλό θα ήταν λοιπόν, να ενημερωθείτε σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε είδους, ώστε να καταλήξετε σε αυτό που ικανοποιεί καλύτερα τις δικές σας ανάγκες.

Ασύρματος συναγερμός

Πλεονεκτήματα

 • Η εγκατάσταση ενός ασύρματου συναγερμού γίνεται αρκετά γρήγορα αφού δεν χρειάζονται καλώδια για να ενωθούν τα εξαρτήματα (μαγνητικές επαφές, ραντάρ, σειρήνα, πληκτρολόγιο κ.α) με την κεντρική μονάδα, γιατί η επικοινωνία γίνεται με ασύρματα σήματα.
 • Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει και από τον ίδιο τον τελικό αγοραστή χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και με την βοήθεια των τεχνικών εγχειριδίων των προϊόντων.
 • Το ασύρματο σύστημα συναγερμού μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε περίπτωση μετακόμισης. Αν δηλαδή έχετε σκοπό να μετακομίσετε, μπορείτε να αφαιρέσετε τον ασύρματο συναγερμό και να τον πάρετε μαζί σας στη νέα σας κατοικία χωρίς ιδιαίτερη αναστάτωση.
 • Ο ασύρματος συναγερμός σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε επιπλέον εξοπλισμό στον ήδη υπάρχοντα σε περίπτωση που θέλετε να επεκτείνετε το σύστημα του χώρου ή ακόμη και να αλλάξετε την τοποθεσία των ανιχνευτών, με μεγαλύτερη ευκολία.

Μειονεκτήματα

 • Η ασύρματη λειτουργία του συναγερμού σημαίνει ότι θα πρέπει να ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κατάσταση των μπαταριών όλων των αισθητηρίων, γιατί μπορεί να έχουν εξαντληθεί.

Γενικά, ο βαθμός αποτελεσματικότητας ενός ασύρματου συναγερμού αυξάνεται όταν υπάρχει μια καλά σχεδιασμένη μελέτη, η οποία θα πρέπει να υπολογίζει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ενδεχομένων παραβιάσεων, μέτρηση των παρεμβολών στις ραδιοσυχνότητες και να διαθέτει ένα συνδυασμό μέτρων ασφαλείας.

Πόσο σημαντική είναι η συντήρηση του συστήματος ασφαλείας;

      Είναι κοινή παραδοχή ότι τα συστήματα ασφαλείας προστατεύουν την περιουσία μας και τη σωματική μας ασφάλεια. Ένας συναγερμός αναβαθμίζει την ασφάλεια ενός χώρου, κάτι το οποίο σίγουρα γνωρίζετε αν έχετε επενδύσει σε ένα τέτοιο σύστημα. Όταν λοιπόν έχετε την προνοητικότητα να εγκαταστήσετε ένα συναγερμό, καλό θα ήταν να  φροντίζετε και για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος! Με έναν απλό έλεγχο κάθε χρόνο και μια συντήρηση κάθε δεύτερο, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα μας παρέχει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Ποια σημεία να προσέξετε:

 • Έλεγχος μπαταριάς κεντρικής μονάδας για την καλή λειτουργία του συναγερμού ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος .Ο έλεγχος της μπαταρίας της σειρήνας είναι εξίσου σημαντικός για τη λειτουργία της.
 • Αντικατάσταση μπαταριών κέντρου και σειρήνας κάθε 2 χρόνια.
 • Έλεγχος επικοινωνίας του συναγερμού με το κέντρο λήψης σημάτων.
 • Έλεγχος πληκτρολογίου για την ομαλή διαχείριση του συστήματος.
 • Έλεγχος καλής λειτουργιάς ανιχνευτών κίνησης και μαγνητικών επαφών, ώστε να δώσουν σήμα συναγερμού σε περίπτωση εισβολής.
 •  Έλεγχος σε σημαντικούς τομείς λειτουργίας οι οποίοι  είναι ζωτικής σημασίας, όπως στην εφεδρική επικοινωνία του συστήματος αν υπάρχει, στην κατανάλωση ρεύματος, στη λειτουργία μετά από διακοπή ρεύματος, στις λειτουργιές όπλισης εξόδου, όπλισης παραμονής και σιωπηλού-ηχηρου πανικού.

Ενσύρματος συναγερμός

Πλεονεκτήματα

Το βασικό του πλεονέκτημα είναι η αξιοπιστία του. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που θεωρούν το ενσύρματο σύστημα συναγερμού πιο αξιόπιστο από το ασύρματο.
Το κόστος των εξαρτημάτων του ενσύρματου συναγερμού είναι χαμηλότερο σε σχέση με το κόστος των εξαρτημάτων του ασύρματου συστήματος. Σε περίπτωση που υπάρχει έτοιμο δίκτυο καλωδίωσης μάλιστα, το συνολικό κόστος της εγκατάστασης είναι αρκετά χαμηλότερο στον ενσύρματο συναγερμό.
Σε αντίθεση με τους ασύρματους συναγερμούς, οι ενσύρματοι δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των παρεμβολών, αφού η επικοινωνία γίνεται μέσω των καλωδίων.
Σε ένα ενσύρματο σύστημα, οι ανιχνευτές όπως και οι μαγνητικές επαφές έχουν μικρότερο μέγεθος, αφού δεν χρειάζονται ενσωματωμένες μπαταρίες για να λειτουργήσουν, γεγονός που τα καθιστά πιο διακριτικό.


Μειονεκτήματα

Η εγκατάσταση ενός ενσύρματου συστήματος συναγερμού είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια κάποιου τεχνικού.
Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε ενσύρματο συναγερμό σε ένα ήδη χτισμένο σπίτι, πρέπει να ξέρετε πως το κόστος εγκατάστασης θα είναι αρκετά μεγάλο. Αυτό συμβαίνει, διότι, για να εγκατασταθεί αυτού του είδους το σύστημα, πρέπει να γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες. Αν όμως υπάρχει ήδη καλωδίωση για σύστημα συναγερμού στο σπίτι σας, τότε η διαδικασία είναι ευκολότερη.
Ο ενσύρματος συναγερμός δε μεταφέρεται εύκολα, αν αποφασίσετε να αλλάξετε κατοικία θα μπορέσετε να κρατήσετε τα προϊόντα (πίνακα,πληκτρολόγιο,σειρήνα,ανιχνευτές) αλλά θα επαναλάβετε τη διαδικασία εγκατάστασης τις καλωδίωσης από το μηδέν.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, κάθε είδος έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Οι ανάγκες του χώρου σας είναι αυτές που θα καθορίσουν ποιο σύστημα είναι κατάλληλο για εσάς.
Σε κάθε περίπτωση, ένα ακριβό σύστημα συναγερμού το οποίο δεν είναι καλά σχεδιασμένο μπορεί να σας αφήσει εκτεθειμένους. Η τεχνογνωσία της εταιρείας που θα επιλέξετε, η κατανόηση των αναγκών σας από αυτή και ο σωστός σχεδιασμός σε συνδυασμό με την αψογη εγκατάσταση και εκπαίδευση παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια σας.
Τι σημαίνει εκπαίδευση στην χρήση του συστήματος ασφαλείας;
Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να έχετε επιλέξει το τελειότερο σύστημα ασφαλείας αλλά να αγνοείτε τους βασικούς του χειρισμούς; Όσο καλός και να είναι ο εγκαταστάτης που θα επιλέξετε χρειάζεται να σας διαθέσει χρόνο για την εκπαίδευση και εκμάθηση του συστήματος ασφαλείας, χρειάζεται να έχει τα κατάλληλα εγχειρίδια χρήσης αλλά και την δυνατότητα εκείνη να μεταδίδει την γνώση για τον σωστό χειρισμό και την πλήρη κατανόηση εννοιών όπως ζώνες, κατάργηση ζωνών, γρήγορη όπλιση.

Τι είναι η περιμετρική κάλυψη;


Ξέρετε ότι σύμφωνα με στατιστικά της Ελληνικής αστυνομίας ένας διαρρήκτης χρειάζεται δέκα περίπου λεπτά για να μπει και να φύγει από ένα χώρο; Επίσης καθώς προσπαθεί να μπει μέσα μπορεί να θελήσει να σπάσει την πόρτα του σπιτιού σας ή κάποιο παράθυρο, η επιδιόρθωση των οποίων εκτός από πολύ χρόνο θα σας στοιχίσει και με χρήματα.
Για τον λόγο αυτό εγκαθιστούμε συστήματα περιμετρικής ανίχνευσης στα μπαλκόνια, στα παράθυρα, στις περιφράξεις και οπουδήποτε εξωτερικά ώστε να αφήσουμε τους επίδοξους διαρρήκτες έξω και μακριά από τον προστατευόμενο χώρο, αλλά και να ενεργοποιήσουμε το σύστημα ασφαλείας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Συζητήστε με τον σύμβουλο τεχνικό ώστε να χρησιμοποιήσετε το προϊόν εξωτερικής ανίχνευσης που ανταποκρίνετε στις δικές σας ανάγκες, ώστε να ωφεληθείτε από όλα τα πλεονεκτήματα που σας προσφέρει.

Τι αισθητήρες μπορώ να χρησιμοποιήσω;


Οι βασικοί αισθητήρες ενός συστήματος ασφαλείας είναι οι ανιχνευτές κίνησης, οι ανιχνευτές σπασίματος τζαμιού, οι ανιχνευτές δονήσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται στο μέγιστο οι ανιχνευτές πλημύρας, θερμοκρασίας, υγρασίας, καπνού φωτιάς, μονοξειδίου και υγραερίου. 
Όλοι συνδέονται στον κεντρικό πίνακα συστήματος ασφάλειας και μας παρέχουν πλήθος καλύψεων και προστασίας.

Είναι απαραίτητη η σύνδεση με το κέντρο λήψης σημάτων;


Σύστημα ασφάλειας χωρίς σύνδεση με κέντρο λήψης σημάτων σημαίνει ημίμετρο.
Το ΚΛΣ κρατάει ζωντανό το σύστημα ασφαλείας και τον ιδιοκτήτη πλήρως ενημερωμένο για μία πληθώρα στοιχείων, όπως: 
Σήμα διάρρηξης και συγκεκριμένα από ποιο σημείο (ζώνη) του προστατευόμενου χώρου προήλθε.
Σήμα λήξης του συναγερμού.
Όπλιση και αφόπλιση του συστήματος συναγερμού και από ποιόν χρήστη έγινε συγκεκριμένα.
Σήμα αφόπλισης του συναγερμού που έγινε υπό απειλή. 
Σήμα προσωπικής απειλής.
Σήμα ιατρικής βοήθειας.
Σήμα πυρανίχνευσης.
Έλεγχος καλής λειτουργίας της επικοινωνίας.
Σήμα επαναφοράς ή αποκατάστασης μετά από πρόβλημα της τηλεφωνικής γραμμής.
Σήμα συναγερμού σε περίπτωση προσπάθειας ανεύρεσης του κωδικού πληκτρολογίου.
Σήμα εξαίρεσης ζωνών κατά την όπλιση του συναγερμού.
Υπέρβαση ορίου κατανάλωσης σειρήνας ή αποσυνδέσεως της.
Πρόβλημα ή βραχυκύκλωμα καλωδίων ζώνης.
Υπέρβαση ορίου κατανάλωσης βοηθητικής εξόδου (τροφοδοσία ραντάρ).
Πρόβλημα ή διακοπή ρεύματος (220V) και επαναφορά.
Πτώση μπαταρίας ή αποσύνδεσης της και επαναφορά ή επανασύνδεσή της.
Έλεγχος κατάστασης μπαταριών του συστήματος 24 ώρες. 
Χάσιμο πραγματικής ώρας της κεντρικής μονάδας και επαναπρογραμματισμός της.
Αποστολή καταστάσεων με τα σήματα που έχει λάβει ο σταθμός από το σύστημα συναγερμού προς τον πελάτη.

Ενημέρωση του συνδρομητή σε περίπτωση μη όπλισης του συστήματος μετά από το πέρας του ωραρίου λειτουργίας.

 

Γιατί να χρησιμοποιήσω κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης;

Η λειτουργία κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια και προστασία καθότι παρέχει ασφαλέστερη αναγνώριση του επισκέπτη, οπτικό έλεγχο του χώρου οποιαδήποτε χρονική στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο απομακρυσμένα θέλουμε. H χρήση Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης (CCTV) αφενός λειτουργεί αποτρεπτικά, λόγω της ύπαρξης εξωτερικών και εσωτερικών καμερών και αφετέρου παρέχει επίβλεψη του χώρου τοπικά ή από μακριά σε πραγματικό χρόνο, καθώς και σε μεταγενέστερο καθότι η εικόνα αποθηκεύεται και είναι διαθέσιμη για αναπαραγωγή.
Επιλέξτε την εταιρία που έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να παρέχει στον τελικό χρήστη το κατάλληλο εκείνο προϊόν που θα καλύπτει τις ανάγκες του και θα του διασφαλίζει την ιδιωτικότατα των προσωπικών του δεδομένων.
Ζητήστε να σας κάνουν δοκιμαστικό demo στον χώρο σας, πώς θα βλέπετε με τις κάμερες που θα τοποθετήσετε.
Ζητήστε να σας δείξουν τις πιστοποιήσεις γνώσης σε θέματα διαδικτύου μια και είναι απαραίτητο γιατί όλα τα καταγραφικά μεταδίδουν εικόνες μέσω internet.
Ζητήστε να σας δείξουν τις προδιαγραφές, τις πιστοποιήσεις και την χώρα προέλευσης των προϊόντων.
Ζητήστε να σας δείξουν όλα εκείνα τα έξυπνα λογισμικά (Video analytics) που θα σας δώσουν αποτελεσματικότητα στην ποσότητα των καμερών που βλέπετε έτσι ώστε να μπορείτε να τις διασυνδέσετε και με το σύστημα ασφαλείας.
Απαραίτητη είναι από την εγκαταστάτρια εταιρία η συμβουλευτική γνώση νομοθεσίας της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων και η ενημέρωση του τελικού αγοραστή, διότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούν να εγκατασταθούν εικονολήπτες.

Γιατί να χρησιμοποιήσω σύστημα ελέγχου πρόσβασης(access control); 


To σύστημα ελέγχου πρόσβασης καταργεί τα κλειδιά και χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα για την είσοδο και έξοδο σε χώρους. 
Έχει χρησιμότητα είτε σε κατοικίες είτε σε επαγγελματικούς χώρους.
Μπορείτε να ελέγξετε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει κάθε φορά από τους χώρους μη ελεύθερης πρόσβασης.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε βοηθητικές πόρτες που βγαίνουν σε κήπους και δεν θέλετε να παίρνετε κλειδί μαζί σας.
Μπορείτε να ελέγξετε την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων από το χώρο εργασίας τους.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα που έχουν καταγράψει οι κάρτες για τον υπολογισμό των ωρών απασχόλησης του προσωπικού.
Μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες πρόσβασης.

Μπορείτε να διαγράψετε εύκολα και γρήγορα κάρτα που χάθηκε ή ένα χρήστη που σταμάτησε την εργασία του.

Γιατί να χρησιμοποιήσω σύστημα πυρανίχνευσης;


Ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ασφάλειας των κτιριακών εγκαταστάσεων είτε είναι οικία έιτε επαγγελματικός χώρος είναι η έγκαιρη αναγνώριση των πυρκαγιών. Σημαντικό ρόλο σε αυτό εκτελούν τα συστήματα πυρανίχνευσης. 
Αν και παλαιότερα η κινητοποίηση για το σβήσιμο μιας πυρκαγιάς βασιζόταν στην τύχη και στο εάν κάποιος αντιλαμβανόταν έγκαιρα την εστία ώστε να πατήσει το ειδικό πλήκτρο και να ειδοποιήσει (συνήθως μέσω τηλεφώνου) την πυροσβεστική υπηρεσία, πλέον η διαδικασία έχει αυτοματοποιηθεί, ειδικά στις μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις. 
Η ειδοποίηση γίνεται με τα αυτόματα συστήματα πυρανίχνευσης, η λειτουργία των οποίων εξασφαλίζει συνεχή επιτήρηση με μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας. 
Για το λόγο αυτό, η εγκατάστασή τους οφείλει να γίνεται βάση συγκεκριμένης νομοθεσίας, που προδιαγράφει ακριβώς τις απαιτήσεις κάθε χώρου ανάλογα με τις διαστάσεις του, τη χρήση του και τον αριθμό των ατόμων που το χρησιμοποιούν. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως - και όποτε κρίνεται σκόπιμο ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες - θα πρέπει εκτός των ελάχιστων συστημάτων που προδιαγράφονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, να τοποθετούνται και επιπλέον μονάδες ανίχνευσης. Στη χώρα μας, τα θέματα πυροπροστασίας των κτιρίων ρυθμίζει σχετικό προεδρικό διάταγμα του 1988 (Π.Δ. 71, Φ.Ε.Κ. 32 Α/17-2-1988). 
Η εγκαταστάτρια εταιρεία οφείλει να έχει τη γνώση σε αυτά τα θέματα, ώστε να βοηθάει με αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκαταστάσεων λειτουργώντας συμβουλευτικά και με επιπλέον συστημάτα όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο. Με την εμπειρία της θα πρέπει να συμβάλλει στη μείωση του χρόνου και κόστους εγκατάστασης, αλλά και να συμβάλει στην βελτίωση των διαδικασιών προληπτικής συντήρησης τους. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν χωρίς κανένα συμβιβασμό στο επίπεδο της ασφάλειας και συχνά η εφαρμογή τους συνεισφέρει στη βελτίωση του βαθμού ασφαλείας και στην καλύτερη λειτουργία των συστημάτων πυρανίχνευσης.

Γιατί να χρησιμοποιήσω σύστημα κατάσβεσης;


Το σύστημα κατάσβεσης είναι ένα σύστημα πυρανίχνευσης τοποθετημένο έτσι ώστε να ελέγχει συγκεκριμένους χώρους υψηλού κινδύνου φωτιάς όπως μαγειρία, λεβητοστάσια, computer room. 'Ολα τα συστήματα αυτόματης κατάσβεσης επιτηρούνται από ένα κεντρικό πίνακα αυτόματης κατάσβεσης. Η εντολοδότηση για την κατάκλιση του χώρου με κατασβεστικό αέριο μπορεί να δοθεί είτε αυτόματα (ύστερα από επιβεβαίωση του συμβάντος από δύο ζώνες ανίχνευσης) είτε χειροκίνητα. Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχουν επίσης οι απαιτούμενες ενδείξεις προσυναγερμού –συναγερμού, καθώς επίσης και κομβίο για την χειροκίνητη ακύρωση της εντολής κατάσβεσης.
Απαραίτητη είναι η χρήση του είτε από την ευαισθησία του εκάστοτε ιδιοκτήτη είτε βάση νομοθεσίας για την προστασία κατά ζωής και περιουσίας σε σημείο που δεν έχουμε άμεση πρόσβαση ή οπτική επαφή καθώς και σε σημεία υψηλού κινδύνου εκδήλωσης φωτιάς.
Η εγκατάσταση γίνεται από πιστοποιημένα συνεργεία με πιστοποιημένα υλικά και προσδιορίζεται από το μέγεθος του χώρου, το είδος των υλικών που ενδέχεται να είναι εύφλεκτα και το υλικό κατάκλισης.

Γιατί να χρησιμοποιήσω συσκευές εντοπισμού;


Οι συσκευές εντοπισμού λειτουργούν με πολλούς τρόπους και παρέχουν πολλές εφαρμογές.
Μπορούν να εντοπίσουν και να σας ενημερώσουν για την αλλαγή θέσης του σκάφους σας ή να σας βοηθήσουν στον εντοπισμού ενός ηλικιωμένου ανθρώπου, μπορούν να σας ενημερώσουν για την κάλυψη μιας διαδρομής η για την παρέκκλιση από μία διαδρομή.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να παρέχει μια μοναδική εμπειρία περιήγησης. Με την πλοήγησή σας στο site θεωρούμε ότι συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.